субота, 24 грудня 2016 р.

Система уроків по темі "Клас Дводольні". Біологія 6 клас



Розробка системи уроків з теми: «Клас Дводольних рослин»


Різноманітність   рослин   класу  Дводольні.
Родини:  Розові, Хрестоцвіті, Пасльонові.

Мета:   продовжити  знайомити  учнів  із будовою  та  процесами  життєдіяльно  сті   насінних  рослин,  дати  загальну  характеристику   представникам   родин  Розові,  Пасльонові, Хрестоцвіті,  розглянути  їхнє  значення  в  природі  та  житті  людини. 
Розвивати  вміння  учнів  з’ясовувати  біологічне  значення вивчених  рослин,  уміння  працювати  самостійно,  порівнювати  та  робити  висновки  й  узагаль-нення.
Виховувати   любов  до  природи,   бережливе  ставлення  до рослинного  світу ,   розуміння  прекрасного.

Тип  уроку:  засвоєння  нових  знань.

Девіз:  «Ніхто  не знає  так  багато,  як  усі  ми  разом.»

Хід  уроку

I. Організаційний  момент

II. Актуалізація   опорних  знань,  умінь.
   Класифікація  відділу  покритонасінні

                                            Царство  Рослини
                                            Відділ  Покритонасінні
Однодольні                       Клас                                            Дводольні
Злакові                              Родина                                       Розові
Лілійні                                                                               Хрестоцвіті ( Капустяні )
Цибулеві                                                                              Пасльонові
Осокові                                                                                 Бобові
                                                                                          Складноцвіті  ( Айстрові )
                                              Рід
                                              Вид
Закінчити  речення
Відділ   Квіткові    поділяють  на  класи:  _____________ та ______________.     Для   Квіткових  рослин  характерне _______________ запліднення.   У  Дводольних  рослин  зачаток  насінини   має ____   ___________,  а в однодоль-них ____  _____________.  У  рослин  класу  Дводольні  жилкування  листків _____________,   а у представників   класу  Однодольні _____________ та _____________.    У  рослин  класу  Однодольні   коренева  система __________,    у  рослин  класу  Дводольні ____________  коренева  система.  Із відомих  нам  родин   до класу  Дводольні  належать ___________________________________,    до   класу  Однодольні    належать  ___________________________________ .
                                                                                              
(  сітчасте; мичкувата;  Капустяні  ( Хрестоцвіті );  Розові:   одна  сім’ядоля;   Бобові;   Лілійні;   Цибулеві;   паралельне;   стрижнева;  дугове;  дві сім’ядолі;  Злакові;   Пасльонові;   Айстрові. )
III    Мотивація   навчальної  діяльності.
Давайте  відгадаємо  загадки.
Загадки про представників розових.
  1. Весною біле. Літом зелене, восени жовте. (груша)
  2. У жнива гіркі, а в мороз солодкі. (горобина)
  3. Червона на колір, а винна на смак; камінне серце, чому це так? (вишня)
  4. Навесні зацвітає білим цвітом, а в жнива – червоним плодом. (вишня, черешня)
  5. Чого ти став та дивишся?
Зірви мене – поживишся! (вишня)
  1. Червона солодка, пахуча, росте низько – до землі близько (суниця)
  2. Стоїть дівиця в червоній спідниці; хто йде той вклониться. (суниця)
Загадки про представників пасльонових.
  1. Що то за курочка, що під землю ховається? (картопля)
  2. Очі має, а не бачить. (картопля)
  3. Хто ховає під кущі наші супи і борщі? (картопля)
  4. І печуть мене, і варять. І їдять, і хвалять, бо я добра. (картопля)
  5.  Він поважний і огрядний, він червоний і смачний. Виглядає як сеньйор. Хто це , діти? (помідор)
  6. Червоний Макар по полю скакав, а в борщ попав. (перець)
  7. А оце хто причаївся? Бачиш, як зачервонівся! О, та ще і не один (помідором) зветься він.
Загадки про представників хрестоцвітих.
  1. Сидить баба на грядках, вся закутана в хустках. (капуста)
  2. Квіточки дрібнесенькі маю, а насіння своє у торбинку ховаю. (грицики)
  3. Сидить баба серед літа
В сто сорочок одіта (капуста)
  1. Вузлувата і листата, а доспіє – головата.
     На нозі стоїть одній, сто сорочок на ній. (капуста)
  1. Я кругленька, червоненька, з хвостиком тоненьким, на городі мене рвуть і до столу подають. (редиска)
  2. Кругла, а не Місяць; біла, а не борошно; з хвостиком, а не миша. (редька)
  3. Як зростав – у землю ліз, хто дістав – утерсь від сліз. (хрін)
IV.  Оголошення   теми,  мети,  завдань. 
Чи  любите  ви  подорожувати ?  Сьогодні  ми  вирушимо  в  країну  покритона-сінних  рослин. І  завітаємо  в  гості  до  родин:  Розові,  Пасльонові,  Хрестові-ті
V. Осмислення  нових  знань,  умінь. 
Перша  зупинка   родина   Розові.   Навесні Українське  село  потопає  в  біло-  рожевому  цвіті.    Прокинувшись   від  тривалого  зимового  сну,  зацвітають   дерева.    Це  квітнуть  абрикоси,   черешні,   вишні,  персики,  сливи,  мигдаль,  яблуні,  груші,  айва,  горобина .  Усі  ці  плодові  дерева  належать  до  родини   Розові.  Серед  родини  трапляються  не  лише   дерева,  а й кущі та  напівкущі:   шипшина,  глід,  малина,  ожина,  терен   і   травянисті  рослини:  суниці,  перс-тач,  калган.    Квітка – Ч5 П5  Т М, Ч5 П5  Т М1,
Суцвіття:  зонтик  (вишня),   щиток  (яблуня,  горобина),  китиця  (черемха).  Плоди – кістянка  (слива,  вишня,  персик), яблуко  (груша,  яблуня), багатогорішок (шипшина), багато кістянка  (малина,  ожина).
Назву  родині  дала  зовсім  не  троянда, а  її  скромна  сестра  шипшина.  Лати-нська  назва  цієї  рослини  Роза.     Плоди  шипшини  містять  значну  кількість  цукрів,   вітамінів,  мінеральних  солей.   З  них  виготовляють    соки,  сиропи,  які    застосовують    при   підвищеному  кров’яному  тиску,  хворобах  печінки,   жовчного  міхура,  нирок.  Для  профілактики  простудних захворювань  та  не-стачі  вітамінів  в  організмі  вживають  вітамінні  чаї  з плодів  шипшини.
Яблука   містять  багато  мінеральних  речовин.     Сполуки  фосфору  та  заліза  корисні   для  кровотворення,   запобігають  швидкій  втомлюваності,  розладам  травлення,  випадінню  волосся,  а  калію  -  поліпшують  роботу  серця  та  пе-чінки.   Людям ,  схильним  до  повноти,  рекомендують  особливі  « яблучні   дієти», що  дають  змогу позбутися  зайвої  ваги.  Яблука  містять  особливі  спо луки – пектини.  Організмом  вони  не  засвоюються,  але  зв’язують і  виводять  з  нього  шкідливі  речовини:   солі важких  металів,  радіонукліди,  отруйні  про  дукти  життєдіяльності  паразитів.  Постійне   вживання  яблук   зменшує  ризик  захворювань на  грип.  
Родина  Розові  поділяється  на  підродини:  Яблуневі,  Шипшинові, Мигдалеві.


Наступна  зупинка   родина  Пасльонові.


  На  території   України  пасльонові -   виключно  травянисті  рослини.  А  у  Південній  та  Центральній  Америці  серед  пасльонових  відомі  кущі  і  навіть  дерева.  Серед  пасльонових відомі  овочеві  культури:   картопля,   помідор,   солодкий  перець,  баклажан.  У   медицині  використовують  беладону,  дурман,  блекоту.  Для  виготовлення  цигарок  вирощують  тютюн,  махорку.  Деякі  види  перцю,  петунію,  фізаліс  розводять  як декоративні  рослини.              Квітка - Ч(5(5)Т5М1.  
Плоди – ягоди  (картопля,  баклажан,  перець) або коробочки (тютюн,  дурман,  блекота)                                                                                         Найпоширенішою  харчовою,  технічною  і  кормовою  рослиною  родини  Пасльонові  є  картопля.                                                                                                                     Давайте  здійснимо  подорож  у  минуле ,  бо  довгий  шлях  зробила  картопля,  поки   стала   необхідністю  нашого  життя  - продуктом  харчування.  Уперше   європейці   скуштували  картоплю  понад  400 років  тому.  Картопля  походить   з  високогір’я  Анд – тропічної  частини  Південної  Америки.   Ще  в  сиву  да- внину  місцеве  населення   вишукувало  в землі  картопляні  бульби  і  викори- стовувало  їх у  їжу.  Називали  ці  плоди  « папа».  Дикі  «папа»   росли  в  Ан-дах  на  висоті  від  500   до  4,5 тис.  метрів.  Бульби   були  дрібними  і  вони  швидко  в’янули,  вкривалися пліснявою,  ставали  непридатними  для  вжитку.  Та  з  часом  індіанці   знайшли   спосіб  первинної  обробки  бульб,  навчилися  їх   зберігати.  Спочатку  бульби  просушували  на  сонці, а  потім  залишали  їх  на  ніч  на  морозі.  Підмерзлі  бульби  розминали,  а  потім  промивали  водою  і  знову  підсушували. Такі  «консерви»  називали  «чуньо».  Оброблені  бульби   втрачали   властивий  їм  гіркуватий   присмак  і  добре  зберігалися  до  нового  врожаю.    До  Європи  « чуньо»  завезли  матроси  Христофора  Колумба.  Іспанські   завойовники  везли коштовне  каміння,   прянощі й  безцінні  прик-раси   тубільців.  Вони  і  не  підозрювали,  що   найціннішим   вантажем  на  їх  каравелах  є  екзотичні  плоди,   довгасті   бульби  з   шорсткою  оболонкою.   Щоправда  прихильність  людей  « земляні  яблука»  завойовували  поступово.  Подекуди   їх  почали   вирощувати  як  рідкісну  квітку  на   клумбах,   а  прид-ворні   пані  прикрашали  свої  зачіски  квітами  картоплі. Недружелюбно   зус- тріли  « земляні  яблука»  у  Франції.  Але  військовий  лікар  Антуан   Парма-тьє  зміг  переконатися   особисто   у  перевагах   картоплі,  коли   перебував  у  полоні,  у  Німеччині,  бо  саме  полонених  годували  нею.  Знаючи  ставлення   своїх  співвітчизників  до  цієї  рослини,  Парматьє  пішов  на  хитрість.   На  його  прохання   французький  король  Людовік  XVI  виділив   ділянку   землі,  на  якій  було  висаджено  картоплю.  Картопляну  ділянку  охороняли  вдень,  а  вночі  варту  знімали.   Така  «посилена  охорона»   картоплі   зацікавила  па- рижан і  вони  крали  вночі  бульби  та  висаджували  їх  на  власних  ділянках .  Незабаром  картопля  поширилася  по  всій  Франції  і  врятувала  багатьох  лю-дей  від  голодної  смерті  у  неврожайні  роки.
   Картопля – цінна  лікарська  сировина.   Свіжа  картопля  та  картопляний  сік  здавна  застосовують  у  разі  печії,  гастриту та  виразки  шлунка  і  дванадцяти-палої  кишки.  Корисний  він  і  людям  із  підвищеним  кровяним  тиском,  при  головному  болю.   Під  час  захворювань  верхніх  дихальних  шляхів,  що  супроводжуються сухим  кашлем,  застосовують  картопляні  парові  інгаляції,  а  для  лікування  опіків  та  екземи  використовують  натерту  картоплю.  Завдя-  ки наявності  солей  Калію  картопля  корисна  в  разі  захворювань  нирок,  сер- цево-судинної   системи.  Картопляний  крохмаль   використовують   у  вигляді  киселю  в  разі  отруєнь,  як  засіб,  що  захищає  слизову оболонку  шлунка.  Бу- льби  картоплі  багаті  білками,  до складу  яких  входить   18  різних  амінокис-.лот 
Із   картоплі  в наш  час  виготовляють  кіно фотоплівку,  автопокришки,  цінні  лаки,  що  використовуються  для  фарбування  літаків,   космічних   апаратів,   підводних   частин  суден;  виготовляють   синтетичний  шовк,   парфуми,  плас-тмаси.
Інша  поширена  овочева  культура  наших  городів - 
помідори,  у  побуті  їх  ще  називають  томати.  Назва  «томати»  походить   від  слова  « тумантла»  Так  називали  цю  рослину  жителі  Мексики  - ацтеки.  По-  мінором її  назвали  італійці  (  від   помм-  яблуко – і  ор -  золото,  тобто золоті  яблука ).  Імовірно,  це  сталося  тому,  що  до  Італії  потрапив  різновид  росли-ни  із   жовтими  плодами.  До  Європи  помідори  завезено  XVI  ст..  із  Амери-ки.  Тривалий  час  європейці  плоди  помідорів  не  вживали  в  їжу,  вважаючи  їх  отруйними. Про  те,  що  плоди  помідорів  тривалий  час  вважали  отруйни-ми,  свідчить  такий  історичний  факт.  Один  з  ворогів  намагався отруїти  пер- шого президента  Сполучених  Штатів  Америки  Джорджа  Вашингтона  стра-вою  зі  смажених  помідорів. «Вбивця», певний  що  його  чекає  шибениця,  наклав  на  себе  руки,  а  Вашингтон  упродовж  багатьох  десятиліть  ласував  цією  «отрутою». Томати  збагачують  їжу  поживними  речовинами,  покращу-ють  роботу  шлунка,  лікують  авітаміноз   та  анемію,  підтримують  кислотно-лужний  баланс  та  збуджують   дикий  апетит. 
Жодна  національна кухня  не  обходить  увагою  помідор.  Сотні  страв, напоїв,  соусів (кетчупів)  виготовляють  із  плодів  помідора.  Крім  чудових  смакових   якостей,  помідори  мають  багато  корисних  для  здоровя  людини   речовин:   вітамінів,   органічних  кислот,  цукрів,  мінеральних  сполук.  Високий  вміст  заліза  в  них  сприяє  кровотворенню.
  Батьківщиною  баклажана  є  Індія,  де  баклажани  вирощують  ще  1500 років   тому.   Потім ,  разом   з  арабами,  він  потрапив  у  Африку,  а  звідти   поманд-  рував  до   Європи.  Тривалий  час   плоди  цієї   рослини   вважали  отруйними,  а  стародавні  греки   були  певні,  що  той,  хто  покуштує  цей  плід,   ризикує   втратити  розум,  і  називали   його  «яблуком  божевілля».  Потрібно було  кіль- ка століть,  щоб  баклажан  міцно  увійшов  до  вжитку  і  став улюбленою  їжею  багатьох  народів.  Плоди  багаті  на  мінеральні  сполуки,  особливо  на  калій,  який  регулює  обмін  солей в  організмі. Небезпідставно  на   сході його  звуть « овочем  довголіття»  
Тютюн   однорічна  травяниста  рослина  походить  із  Центральної  Америки.  Своїм  поширенням   завдячує   Колумбу.  Саме  він,  відкривши  Америку,   за-віз  тютюн  до  Європи.   Потім  посол  Франції   Жан   Ніко  в  1560  році  пода-рував   тютюн як  ліки  від   мігрені  королеві   Катерині   Медичі.   А  з  XVI століття  з  тріумфом  завоював   Індію,  Індонезію,  Японію.  До Росії  та  Укра- їни   потрапив  завдяки  Петру  I.  Він  швидко  зрозумів  стратегічну  цінність  для  державної  казни.
Мексика та  Центральна   Америка  є  батьківщиною  петунії ,  блекоти,  беладо-ни ( прекрасна  дама ) ,  дурману . Пасльонові  накопичують  отруйні  речовини  (алкалоїди)  в  різних  органах,  що  може  спричинити  тяжкі,  навіть  смерте-льні, отруєння  людини  та  тварин.


Наступна   зупинка   родина  Хрестоцвіті

Представників  родини  Капустяні   вирощують  як  овочеві:  капуста,  редька,  редис,  хрін;  олійні:  ріпак,  гірчиця,  рижій;  декоративні:  левкой.  Деякі  з них  -    буряни:  грицики,  гикавка,  талабан. 
Квітка –Ч4 П4 Т4+2  М1                                                                                                     Суцвіття   -  китиця.    Плід – стручок  (капуста.  Редька,  редис) або стручечок  (грицики).
Коренева  система – стрижнева.
Найпоширеніший   представник  родини -  капуста  городня,  або  білоголова.
            Капуста  дворічна  рослина  має одну з найбільших листових бруньок. Качан капусти може важити 40 кг.  .Батьківщина капусти – Середземномор'я , де й до цього часу можна побачити дикорослі види цієї рослини. У стародавній Греції і Римі капуста була найпопулярнішим овочем. Це здебільшого пояснює-ться не тільки смаковими, але й лікувальними властивостями. В працях антич-них  авторів, що дійшли до нас мова йде про те, що капустяна дієта сприяє ліку-ванню  нетравлення шлунка; листя капусти загоює рани та знімає запалення, зу- пиняє  повзучий лишай.   Вирощував капусту великий грек Піфагор і римський імператор Діоклетіан. З античності дійшло до нас саме слово «капуста».  В ла-тині «голова» звучить як «капут», в дещо видозміненому вигляді – «капуста» - давньоримська назва цих овочів збереглася в сучасній мові.
Капуста  багата  на вітаміни,  мінеральні  елементи  (  калій, фосфор,  залізо ). 
        Особливо  багата  капуста  на  вітамін  С,  якого  в ній  міститься  стільки  ж,  як  і в   лимонах  та  апельсинах.  Вітамін  С  у капусті  не  руйнується  під  час  збе-рігання  в  свіжому  і  солоному  вигляді.  Її  рекомендують  в   їжу  людям,    схильним   до  ожиріння,  із  захворюваннями  судин   та  серця.  Навесні,  коли  про  себе  нагадує  нестача  вітамінів, дуже  корисно  пити  сік  квашеної  капус-  ти  натщесерце.
    Ефірні  олії   та  сполуки  сірки   надають  коренеплодам   редьки   приємної  гіркоти  і  гостроти.  Споживання  їх поліпшує  процеси  травлення. Сік  редьки  вживають  при  захворюваннях   печінки,  жовчного  міхура  та  сечовивідних   шляхів.  Здавна  простудні  хвороби   успішно  лікують   підсолодженим   соком  редьки.   Сік   з  кореня  хрону  згубно  діє  на  хвороботворні  мікроорганізми,  тому  його  використовують    при  лікуванні  ангіни,  зубного   болю.

VI   Закріплення,  систематизація  та  узагальнення.
«Хто зайвий»
(вибрати з переліку рослин представника іншої  родини)
ХРЕСТОЦВІТІ
Хрін,  редиска, картопля,  гірчиця,  капуста, редька – овочеві; грицики,   осот, гикавка, талабан,   -  буряни; соняшник,  ріпак,  гірчиця,  рижій  -  олійні;   
РОЗОВІ
Мигдаль, абрикос,  вишня,  персик,  слива,   яблуня,   акація,   айва,  черешня,  груша,   горобина -  плодові  дерева;   шипшина,  бузина,  ожина,  глід,  терен,  малина  - кущі  та  напівкущі;  перстач,  суниці,  калган  -  травянисті  рослини.
ПАСЛЬОНОВІ
Конвалія,  дурман,  беладона , блекота -  отруйні  речовини; тютюн,  махорка;  паслін, помідор, перець, огірок,  картопля,  баклажан  - овочеві  культури;   пе-тунія,  фізаліс – декоративні  речовини.
                                                      ПАСПОРТ РОДИНИ
Родів 100, видів 3 000
Квітка – Ч5 П5  Т М, Ч5 П5  Т М1,
Суцвіття:  зонтик,   щиток,  китиця.
Поширення – по всьому світі, але надто в помірній і субтропічній областях
Північної півкулі
Життєва форма: переважають листопадні дерева і кущі, але багато одно – і
багаторічних трав.
Запилення – комахами
Плоди – кістянка, яблуко, багатогорішок, багато кістянка.
                                                      ПАСПОРТ РОДИНИ
Видів понад 3 000
Квітка –Ч4 П4 Т4+2  М1                                                                                                          Суцвіття   -  китиця
  Життєва форма – переважно трав’янисті рослини, зрідка – напівкущі.
Плід – стручок або стручечок.
Коренева  система – стрижнева.
Листкорозміщення – почергове  або  вони  зібрані в  прикореневу  розетку.
Запилення – комахами.
                                                  ПАСПОРТ РОДИНИ
Родів 95, видів 2 500.
Квітка – Ч(5(5)Т5М1.
Поширення – по всьому світу, але найбільш різноманітні в Південній Америці.
Життєва форма – одно – й багаторічні трави, кущі, ліани.
Запилення – комахами.
Плоди – ягоди або коробочки.
Представники родини Хрестоцвіті.
В Хрестоцвітих багато калію, фосфору, феруму, фітонцидів.
На столі команди такі предмети: баночка гірчиці, гірчичники, капустина (як приклад дуже тривалого зберігання), олія рижію.
VII    Контрольно - коригувальний   етап.       
Запитання  суперникам:
  1. Яка друга назва родини Хрестоцвіті? (Капустяні)
  2. У місцевостях з якими кліматом найбільше поширені Капустяні? (помірним)
  3. Найхарактерніша ознака квітки. (4 пелюстки розташовані навхрест)
  4. Яка  коренева  система  у  Капустяних  ?  (стрижнева)
  5. В чому полягає особливість тичинок  і  скільки їх  у  квітці ? (різного роз-міру)
  6. У Китаї ця овочева культура, а у нас – бур’ян  (грицики)
  7. Які з представників є олійними культурами? (рижій, гірчиця (  насіння  містить  до  49%  олії ) , ріпак)
  8. Який представник відомий людям з казкового дитинства? (ріпка)
  9. Вона буває: Савойська, Брюссельська, Пекінська, кольрабі. Хто вона? (капуста)
  10.  Плоди  родини мають дуже подібні назви. Назвіть їх, чим вони відрізня-ються? (стручок, стручечок; розміром)
Прислів’я і приказки 
1.      Хрін від редьки не солодший, вугілля від сажі не біліше.
2.      Редьці до хріну нічого рівнятись.
3.      Горох та капуста – хата не пуста.
4.      Сади капусту густо – не буде пусто.
5.      І між доброю капустою є багато гнилих качанів.
6.      Кожна капуста має свою голову.
7.      Не радий хрін тертушці, проте на кожній танцює.
8.      Робить так , щоб і кози ситі , і капуста ціла.
9.      Чуже лихо за ласощі, а своє за хрін.
Представники родини Пасльонові
Реклама:  Лиш мене по праву називають «другим хлібом», моїми  квітками прикрашали свої зачіски королеви і придворні дами;  з моїх бульб можна приготувати понад 300 страв. Сподіваюсь, що ви не влаштуєте  мені «картопляний бунт»
На столі команди такі предмети: Картоплинка , пакунок крохмалю, консервовані і свіжі овочі; лікарська настоянка беладони; цигарки.
Запитання  суперникам:
  1. На якому материку найбільша різноманітність Пасльонових? (Південна Америка).
  2. Кого з представників називають «другим хлібом»? (картоплю)
  3. Назвіть декоративних представників (фізаліс , петунія,  деякі  види  тютюну й  перцю)
  4. Яка особливість віночка пасльонових,  скільки  пелюстків  має  квітка  ?   ( зрослопелюстковий,  5 )
  5. Часто його називають «синенький». Хто це? (баклажан)
  6. Які представники родини є лікарськими рослинами, а при передозуванні можуть спричинити отруєння,  які отруйні  речовини  накопичують  у   своїх  органах  Пасльонові ? (паслін чорний, блекота чорна, дурман звичайний, беладона лікарська)
  7. Бульба картоплі – це? (видозміна погона)
  8. Із  якої  пасльонової  рослини  добувають  крохмаль ?  (картопля)
  9. Неприйняття цієї рослини спричинило численні бунти, назвіть її (картопля)
  10.  Як  називається  плід  картоплі,  помідора,  баклажана,  перцю ?  (ягода)
Прислів’я і приказки 
  1. Їмо бараболю і не клянем долю.
  2. Картопля – половина хліба.
  3. Самою картоплею ситий не будеш.
  4. Картопля – другий хліб.
  5. Картопля – хлібу підпора!
  6. Картопля – хлібу присошка.
  7. Серце з перцем, а душа з часником.
Представники родини Розові
Предмети на столі: варення, мило, парфуми, консервовані і свіжі фрукти, букет троянд.
Запитання від команди суперникам:
  1. Який представник  родини  Розових має титул «королеви квітів» і  має  понад  25 тис. сортів.? (троянда)
  2. Назвати представників, які мають плід кістянку (слива, вишня, абрикос)
  3. Рослина, яка має назву подібну до осілого птаха нашої місцевості. (горо-бина)
  4. Ця рослина дає цінну сировину для парфумерної промисловості. (олія троянди)
  5. З подів цієї рослини виготовляють сиропи та полівітамінні препарати,  які  використовують  у  разі  гіпертонії,  для  лікування  хвороб  печінки,  жовчного   міхура,  нирок.   Яскрава особливість плода: багато ворсинок всередині. (шипшина)
  6. Сильний аромат суцвіття китиці цієї рослини може викликати запаморо-чення. Що це за рослина? (черемха)
  7. Які  Розові  належать  до  лікарських  рослин?  (шипшина,  глід,  малина)
  8. В якій країні троянду вирощують на великих площах саме  заради одержа  ння  цінної олії? (Болгарія)
  9. За легендою, ця квітка була призначена Аллахом новим володарем квітів замість сонливого лотоса. Назвіть її. (троянда)
  10. За цими плодами Геракл проник у сад Гесперид; ще вони бувають моло-дильними; ними була отруєна Білосніжка. (яблуко)
Прислів’я і приказки   
  1. Яблуко від яблуньки далеко не відкотиться.
  2. Так тісно, що і яблуку ніде впасти.
  3. Яка грушка, така й юшка.
Звідки ти?
      Картопля і помідори походять майже з одних і тих самих місць. У дикому вигляді вони трапляються там і тепер. (перуанське яблуко називали помідори в Іспанії у XVII столітті ; Перу, південні райони Чилі, Південна Америка)
      Батьківщина цієї рослини – Центральна і Південна Америка. До Європи рослина потрапила завдяки іспанцям, які привезли її  і використовували у Європі як лікарський засіб. Але головне призначення остаточно зіпсувало репутацію рослини , як корисної. (тютюн, Пасльонові)
       Батьківщина цього дерева Тянь-Шань . Культура ця була відома ще за 2 тисячі років до нашої ери. Квіти рожево-білі. Плід кістянка. Що ж це за фрукт. (абрикос)                        
Гонка за лідером
     Квітка якої рослини у  XVII столітті в Європі вважалась найгарнішою? (картоплі)
     Пелюстками яких квітів встеляла всю підлогу єгипетська цариця Клеопатра, коли мала зустріч з Марком Антонієм? (троянд)
     Як назвали війну, що виникла між Генріхом VI та Едуардом Йоркським в Англії (війна червоної і білої троянд)
      В якій державі з давніх-давен вибирають короля і королеву троянд? (Франц)
      В який період римські легіонери носили вінки з троянд? (перед війною, щоб тренуватись переносити біль)
      Чортове яблуко – бунт в Росії - другий хліб. (картопля )
      В якій країні вирощують деревовидні помідори і деревовидну сою. (в Китаї)
      Яку рослину в одній з країн Західної Африки називають «сенегальським золотом». (арахіс)
      Плодом, якої рослини з родини розових можна чистити зуби, при цьому значно знижується відсоток шкідливих бактерій. (яблуко)
      Яблуні вирощують понад 5 тисяч років, а найдавніший яблуневий сад в Україні закладений в найвідомішому місці Києва. Де саме? (Києво-Печерський монастир)
      Солодкі сорти цієї рослини містять вітаміну С стільки, як і чорна смороди-на, і 10 разів більше, ніж лимон. Що це? (Солодкий перець)

VIII   Підведення  підсумків  уроку.
Рослини  поділяють  на  родини   за  особливостями   будови   квітки  та  плоду.
IX     Домашнє  завдання:   & 44  повт. &43

Немає коментарів:

Дописати коментар